Λίγα λόγια για εμένα
ισάχθηκα με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων και σπούδασα Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ειδικεύτηκα στην Ψυχιατρική στο ψυχιατρικό νοσοκομείο της πόλης. Στη διάρκεια της ειδίκευσης απέκτησα τον τίτλο του Γνωστικού Αναλυτικού θεραπευτή. Παράλληλα εκπαιδεύτηκα στη Γνωστική Συμπεριφορική, καθώς και στην ομαδική ψυχοθεραπεία.
Ακολούθησε τετραετής παραμονή στη Δανία, όπου εργάστηκα ως ειδικός ψυχίατρος στην ψυχιατρική κλινική και στα εξωτερικά ιατρεία του Frederikshavn, καθώς και στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του Brønderslev. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ålborg εξειδικεύτηκα στη διαγνωστική εξέταση παρούσης ψυχικής κατάστασης PSE, η οποία καλύπτει ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών, στη δομημένη διαγνωστική συνέντευξη SCID-II, η οποία επικεντρώνεται στις διαταραχές προσωπικότητας, και στη διπλή διάγνωση, η οποία αφορά τη συννοσηρότητα χρήσης ουσιών με άλλη ψυχική διαταραχή.
Πιστεύω το κλειδί στην κατανόηση του τρόπου σκέψης των ασθενών είναι η συνεχής προσπάθεια υιοθέτησης διαφορετικών οπτικών. Σε αυτό με έχει βοηθήσει η ενασχόληση με διαφορετικά αντικείμενα. Μεταξύ άλλων έχω συμμετάσχει σε δύο ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, έχω σκηνοθετήσει μία μεγάλου μήκους ταινία, και έχω σπουδάσει Θεατρολογία στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τώρα συμμετέχω στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ‘Θεολογία και Πολιτισμός’ του Τμήματος Θεολογίας του ιδίου πανεπιστημίου.
Από το φθινόπωρο του 2018 διατηρώ ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην επανεξέταση της διάγνωσης.
Συχνές ερωτήσεις
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΟ;
Στη διάρκεια της ζωής ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με προβλήματα που αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε. Επιπλέον, ενώ προσπαθούμε να βρούμε μία λύση στο πρόβλημά μας, τελικά καταλήγουμε να το επιδεινώνουμε.
Η θεραπευτική συμμαχία με τον ψυχίατρο μας βοηθά να κατανοήσουμε βαθύτερα τη δυναμική σε μία κατάσταση που έως τότε θεωρούσαμε αδιέξοδη, όπως και να διευρύνουμε το φάσμα των επιλογών μας.
ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΨΥΧΙΚΑ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΟΙ;
Η ψυχοθεραπεία στις σύγχρονες μορφές της δεν είναι αποκλειστικά ένα εργαλείο αντιμετώπισης της ψυχικής «ασθένειας» ή «διαταραχής». Είναι πρωτίστως ένα πολύ επεξεργασμένο μέσο διερεύνησης του εσωτερικού μας.
Η ψυχοθεραπεία είναι μία επένδυση στο είναι και όχι στο έχειν. Συνεπώς αυτό που προσφέρει, κανείς δεν μπορεί να το αφαιρέσει. Αντίθετα με ότι συμβαίνει στην περίπτωση της κατοχής αντικειμένων. Γι’αυτό το λόγο συνιστάται κάποιος να μπει σε αυτή την αποδοτική διαδικασία έστω μία φορά στη ζωή του. Το να αποτείνεται κάποιος σε ψυχίατρο με σκοπό την αυτογνωσία είναι, μάλλον, δείγμα υγείας, παρά παθολογίας.
ΜΕ ΤΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η συχνότητα των συναντήσεων κανονίζεται κατόπιν συνεννόησης με τον θεραπευτή. Η συνήθης συχνότητα είναι μία φορά την εβδομάδα και η συνάντηση διαρκεί πενήντα λεπτά. Ο θεραπευτής μαζί με τον θεραπευόμενο ορίζουν μία κοινή μέρα και ώρα, ώστε να πραγματοποιούνται οι συνεδρίες τους.
ΠΟΤΕ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όποιος εισέρχεται σε μια θεραπευτική διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζει ότι, από τη μία πλευρά, υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες, οι οποίες μάλιστα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Από την άλλη, δεν είναι βέβαιο ότι μια τέτοια θεραπεία θα ‘ανοίξει όλες τις πόρτες’, ούτε ότι η συγκεκριμένη διάρκεια είναι αυτή που αρμόζει στην περίπτωσή του. Γι’αυτό το λόγο απαιτείται ελαστικότητα ως προς τη χρήση τεχνικών από άλλες θεραπείες, όπως και ως προς την τροποποίηση της χρονικής διάρκειας.